Review loopbaancoaching, door Martijn Hoenen

martijn-hoenenOk, achteraf bezien wist ik eigenlijk allang wat ik wil. Ik wist al veel langer waar ik goed in ben. En toch kwam het er toch steeds niet van. ‘Het gaat toch goed zo’, dacht ik voortdurend. Maar toch… Ik kwam met Manon Brinkman in aanraking toen er serieus gereorganiseerd ging worden bij GGZ InGeest. Het zou me weleens mijn zo mooie functie als interne de-escalatietrainer kunnen kosten. Met Manon begon ik te inventariseren. Toen we keken naar mijn Linkedin profiel gaf ze me de tip om wat meer te vermelden waarom ik doe wat ik doe. Ze gaf me wat tips om me in ‘mijn’ waarom te verdiepen. Het ontdekken van mijn waarom bleek een keerpunt te zijn. Ik raakte helemaal in de ban van die vraag. Waarom doe ik wat ik doe? Het liet me niet meer los. Het zorgde dat ik weer iedere dag moe maar voldaan van werk naar huis ging en de volgende dag weer inspiratie had om weer te gaan werken. Zelfs toen mijn baan op de tocht stond! Mijn waarom werd mijn koers. Met of zonder deze functie blijf ik de koers varen. Wil je hem weten? Ik maak het iedere dag mijn persoonlijke missie om mensen te inspireren om kwetsbare andere mensen de best mogelijke zorg te geven. Ik help ze mensen met moeilijk, of zelfs agressief, gedrag te helpen en te blijven helpen. Ik leer ze spanning te de-escaleren. Kwetsbaar zijn is zo al ingewikkeld genoeg. En mijn baan heb ik gelukkig nog. Voor nu, want het zijn roerige tijden in de zorg. Desondanks heb ik met wat coaching van Manon mijn eigen bedrijf gestart. Dat doet ze knap. Ze zegt niet wat ik moet doen. Ook niet hoe. Ze inspireerde en liet alle ruimte om mij mijn koers te laten uitvinden. Ze Maakt Meer Mogelijk op die manier. Dank je, Manon!
www.de-escalatietrainer.nl

Review loopbaancoaching, door Mariëlle Peerenboom

Toen ik niet meer wist wat ik leuk vind om te doen en niet kon bedenken wat voor baan daar bij zou passen vroeg ik om coaching. Ik maakte een afspraak met Manon en wat een eyeopener was dat. Onze eerste afspraak was niet op een kantoortje maar een frisse herfstwandeling. De rust en oprechte interesse die Manon toonde maakte dat ik haar zelfs mijn grootste droom durfde te vertellen. Zij daagde me uit deze droom in kaart te brengen en er mee aan de slag te gaan. Super spannend maar het heeft me tot veel inzicht gebracht. Nu zit ik op een werkplek die beter bij me past en die aspecten heeft waarvan ik droom. Die grote droom is nog geen werkelijkheid maar ik laat hem niet los, want ik weet inmiddels dat het geloven in je droom je verder helpt!

Review loopbaancoaching, door Suzanne van der Moore

De vragen die ik had waren nogal complex, omdat verschillende zaken met elkaar verbonden waren. Een eigen bedrijf: optie bedrijf verhuizen in verband met hoge huur en diefstal door insluipers, gedane investeringen in de ruimte, andere locaties en verhuurders, samenwerkingen, behoefte aan een baan naast het bedrijf. Dit alles onder een enorme tijdsdruk, ivm een deadline. Na enkele gesprekken was ik er gewoon UIT! Probleem opgelost, keuzes gemaakt. Op dit moment pluk ik de vruchten. Rust, helderheid, overzicht, begrip, intelligentie, gevoel, liefde, intensiteit, kwaliteit, gerichte tijdsinvestering en oplossingsgerichtheid. Manon biedt overzicht, omdat zij complexe situaties begrijpt en kan ordenen. Manon houdt rekening met jou als persoon: ze verdiept zich in jou, je werk (bedrijf), je talenten, je voorkeuren en je dromen en verlangens. Zij is zowel rationeel als gevoelsmatig sterk ontwikkeld en getalenteerd, en deze beide gaven zet zij in bij haar werk, waardoor je een gevoel krijgt een liefdevolle en wijze ‘ouder’ te spreken, die je waardeert en die in jou, je werk en je toekomst gelooft, iemand het beste met je voor heeft.

Manon verzamelt (ze lijkt oneindig veel informatie te kunnen omvatten), ordent, checkt of haar ordening, bevindingen en hypotheses kloppen en keert jou dan om, om van bovenaf terug naar het geheel te kijken. Door zich zo duidelijk een beeld van je te vormen, weet ze je uiteindelijk zo naar jezelf en je situatie te laten kijken, dat je zelf de antwoorden geeft. Door Manon zie, ontdek en accepteer ik zaken en eigenschappen en mogelijkheden, die ik eerder niet opgemerkt of serieus genomen had. Ik zou Manon zeker aanraden! Nooit eerder heb ik zulk een prettig, vlot en persoonlijk advies gekregen. Manon is bijzonder (de beste!) Helaas is een dergelijk talent zeldzaam. Manon, je heb me echt bijzonder goed geholpen. Ik kan je niet genoeg bedanken!!! Ik vrees dat we je binnenkort moeten klonen.

Suzanne van der Moore, www.acteeracademieamsterdam.nl

Review groepstraining, door Elsbeth de Ruijter (raad van bestuur GGZ inGeest)

Manon heeft voor de medewerkers van de ondersteunende diensten de workshop ‘Jezelf Zijn Werkt’ gegeven. Het doel was: meer ontdekken over de mens achter de functie, verbinding met elkaar maken en brainstormen over hoe je je talenten, eigenschappen en interesses de ruimte kunt geven in je werk. Dit vanuit de visie dat medewerkers juist kunnen uitblinken in waar ze goed in zijn en in wat ze graag doen, om op die manier plezier in het werk en optimale dienstverlening te bevorderen. De workshop was een groot succes. Een diversiteit aan mensen die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten maar door de goede, op kracht en talenten gerichte sfeer, leidde het tot een prachtige verbinding…Het resultaat is heel positief. Met een kleine investering in tijd een grote opbrengst. Het contact tussen mensen is persoonlijker geworden, laagdrempeliger, het is een start van anders naar elkaar kijken .Een mooie parallel van de beweging die we ook in onze patiënten (mensen)zorg willen .Manon heeft duidelijk een talent op het gebied van workshops geven, het creëren van een goede sfeer en het zichtbaar maken van talenten van anderen.. Ik kan haar van harte aanbevelen.

Review online training, door Arianne online training

Toen het einde van mijn contract naderde, ging ik mij oriënteren op de periode daarna. Omdat ik wel bepaalde dromen had, maar het stiekem best spannend vond om daar echt serieus over na te denken, schreef ik me in voor de Maak-meer-mogelijk-training van Manon. De online oefeningen waren heel verhelderend voor mij en Manon was heel benaderbaar en op een prettige manier persoonlijk betrokken. Haar cursus heeft me in relatief weinig tijd veel gebracht. Ik durf nu serieus mijn dromen te overwegen en heb nu veel meer het gevoel dat er van alles mogelijk is buiten de gebaande paden. En door de nieuwe houding die dat me geeft, komen er vanzelf dingen op me af. Ik heb bijvoorbeeld door in mijn netwerk openlijk te praten over mijn dromen een baan aangeboden gekregen voor een functie als docent; iets waar ik stiekem van droomde. En wie weet start ik daarnaast wel echt een eigen praktijk. En op mijn huidige werk ben ik ook duidelijker voor wat ik fijne invulling vind en dat geeft wellicht ook ruimte voor andere dingen. Wie weet wat de toekomst me brengt en ik ga die toekomst met veel meer vertrouwen tegemoet dankzij de inzichten en ondersteuning die Manon mij gaf. 

Review online training, door D.L.

Ben Manon erg dankbaar voor haar geduld,begeleiding en tips! Aandacht voor mij als persoon,ruimte voor persoonlijke struikelblokken en een duwtje in mijn rug.Ik sta niet meer stil,ik ga weer vooruit!En dat is een fantastisch gevoel. Ben aan de online training begonnen op een ongunstig moment.Ziekte en overlijden binnen mijn familie,zelf ziek en een huis wat op z’n kop stond i.v.m. verbouwingen.Naast het normale gezinsleven als alleenstaande moeder van 3 wat gewoon doorging allemaal .Wist daarom niet zeker of mij dit ging lukken in 8 weken. Al gauw bleek het wel te gaan met hier en daar een achterstand en al snel merkte ik dat het juist goed was om nu door te zetten en ondanks de hectiek bewust tijd voor mezelf vrij te maken. De eerste weken had ik veel steun aan de eerste oefening,rust vinden. Soort meditatie,mindfullness wat ik tijdens de achtbaan van emoties geregeld toepaste en nu nog. Heb eerder mindfullness achtige oefeningen gedaan maar deze van Manon is verreweg de beste voor mij.

Denk dat het door haar rustgevende stem kwam en ik alles helder kon visualiseren wat zij vertelde.Door die momentjes van rust kreeg ik meer ruimte in mijn hoofd voor andere dingen.En kon ik mezelf zogezegd weer even opladen.De weken daarop werd ik mij d.m.v. oefeningen bewust van het feit waarom ik stil stond in mijn leven.Ik kwam erachter dat ik mezelf remde in persoonlijke groei door belemmerende eigen gedachten.Ik kan dat niet omdat…dat is niet voor mij weggelegd omdat… Enz enz.Ik leerde ook bewust te kijken naar wie ik zelf ben en wie ik binnen liet in mijn leven en kwam erachter dat er veel mensen waren die mij energie kosten maar geen energie gaven.Ben bewust afstand gaan doen van deze mensen en daardoor kreeg ik nog meer ruimte in mijn hoofd om mij te focussen op wat ik wil i.p.v. wat een ander wil of verwacht van mij.Ik kwam erachter wat mijn werkelijke doelen zijn in mijn leven,wat vind IK belangrijk en wat wil IK graag veranderen.Van sommige wensen/dromen was ik mij nog niet eens bewust maar kwam daar tijdens de training achter.Ik leerde dat ik een beetje meer lef moest tonen en die beperkende gedachtes die ik had moest gaan negeren of omzetten in andere gedachtes.In het begin was dat nog onwennig maar inmiddels is het zo gewoon geworden en past deze nieuwe manier helemaal bij mij.Ging mensen in mijn omgeving vragen hoe zij mij werkelijk zagen en ik heb daardoor een stapje uit mijn comfortzone moeten doen want dat vond ik heel eng.Bang voor afwijzing.Het tegenover gestelde gebeurde.Ik kreeg oprechte antwoorden met zowel mijn sterke punten en minder sterke kanten.Confronterend soms maar het gaf mij een duidelijk beeld over hoe anderen mij zien,dat was toch een beetje anders dan wat ik dacht wat men van mij vond.Een beetje lef dat was wat er al die tijd ontbrak,beetje lef door een tekort aan zelfvertrouwen.En zo zat ik ineens,totaal onverwachts,met een vogelspin in mijn handen.Iets wat echt onmogelijk was en als ze mij vorig jaar hadden verteld jij houd een vogelspin in je handen dan had ik heel hard gelachen want dat was echt ondenkbaar!Mijn hele leven bang voor spinnen…blijkt 1 groot aangeleerd gebeuren te zijn want ze waren alles behalve eng.Op dat moment dacht ik nog,als ik een vogelspin durf vast te houden dan durf ik alles haha.Beetje meer lef…daar ging ik naar de rechtbank in Arnhem om een in mijn ogen onterechte parkeerboete aan te vechten…Voorheen zou ik nooit aan deze oproep gehoor hebben gegeven,angst voor het onbekende,maar nu zette ik door en liep zo trots als een pauw de rechtbank uit want ik had door mijn eigen argumenten de kanton rechter weten te overtuigen.Ik ging anders kijken naar mijzelf en de wereld,ook naar de mensen om mij heen.Hoe het werkt is ongelooflijk maar het werkt… Doordat ik anders naar mijzelf en anderen keek straal je schijnbaar iets anders uit want ineens gingen er allemaal deuren voor mij open.Het leken toevalligheden maar ik denk dat het geen toeval is maar dat het door het ‘anders kijken’ kwam,dingen die mij vroeger niet opvielen maar nu wel,omdat mijn focus nu heel anders lag en ligt ;-)Het resulteerde in het bereiken van één van mijn doelen,nl het vinden van een mooie baan die perfect bij mij past.Door deze baan en aanhoudende lovende kritieken (complimenten),kwam er iets naar boven van wat ik dacht al heel eind kwijt te zijn,maar in werkelijkheid heb ik dat gewoon altijd weggestopt want als je het wegstopt dan is het er ook niet.Maar iets kan zo diep geworteld zijn dat je eigenlijk niet bewust merkt dat het nog steeds een rol speelt in je leven dus daar ben ik mee aan de gang gegaan en ik krijg daardoor steeds meer ruimte in mijn hoofd en lijk ik ook ineens tegenslagen veel beter aan te kunnen.Normaal gesproken was ik dan een emotioneel wrak en kon ik niet goed meer nadenken,nu kan ik het rationeler bekijken en het sneller oplossen i.p.v. erin blijven vastzitten.Ook dat schept ruimte omdat tegenslagen minder ruimte in beslag nemen dan voorheen.Het was heel fijn om ook deze verandering bij mezelf op te merken.Door de training zijn er een aantal processen in gang gezet waarmee ik verder kan want 1 doel bereiken smaakt naar meer ;-)!Denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden en Manon kan je daarbij helpen,een echte aanrader!

Review voorpublicatie boek 'Wie durft, kan kiezen!', door Hester Brinkman

Het boek heeft me het inzicht gegeven dat verandering niet iets groots is whester-foto-reviewat onhaalbaar lijkt. Het zijn steeds kleine stapjes die je zet die leiden naar een einddoel. Dat je meer kan dan je denkt maar dat je er altijd iets voor moet doen. En dat het sowieso leuk/goed is om af en toe iets nieuws te ondernemen, op wat voor vlak dan ook. Al lezend gelijk zin om met iets nieuws te beginnen, toegankelijk geschreven met concrete voorbeelden die je zelf makkelijk kan toepassen. Het is voor iedereen, praktisch toepasbaar (concrete voorbeelden, duidelijke uitleg), enthousiasmerend en geschreven door een ervaringsdeskundige. Ik zou het iedereen kunnen aanraden omdat je dit principe kunt loslaten op alles waarop je vastloopt in het leven ( relaties, werk, afvallen enz). Kortom, Ik heb je boek met veel plezier gelezen!

Review voorpublicatie boek 'Wie durft, kan kiezen!', door H.C.

Het woord LEF blijft wel plakken na het lezen van het boek. Hoe vaak komt het voor dat je dingen of activiteiten vermijdt, bewust of onbewust. LEF heeft een positieve intonatie voor mij en als ik iets doe met lef, voel ik me daarna goed.Wat in het boek heel goed is, is dat je niet meteen aan het grootste doel hoeft te werken: plan A, B en C kunnen alle drie bijdragen aan de verandering die ik in mijn leven wil aanbrengen. Is plan C te groot, te angstig, te ver weg, dan biedt plan A een heel goed alternatief om toch in beweging te komen.

Ik heb een droom om op termijn zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven (plan C), hopelijk hiermee geld te kunnen besparen om eerder te kunnen stoppen met werken (plan C). In plan A , het hier en nu, heb ik hierin al veel stappen kunnen ondernemen, door dagelijks keuzes te maken ten aanzien van besparingen, zo groen mogelijk gaan leven, veel dingen zelf maken, hierdoor nieuwe mensen ontmoeten en mijn creativiteit aanboren. Door het op te schrijven houd ik mezelf scherp. Het is waar: elke stap beweegt de volgende.Ik merk wel dat plan B meer voeten in aarde heeft: dan moeten de grote stappen worden ondernomen, bv volstaat mijn huis nog of is er een andere woonplek nodig, zonnepanelen of andere duurzame producten.Plan C is een droom: een vrijstaand huis, niet te groot in een mooi stukje natuur, energieneutraal, duurzame materialen, zelfvoorzienend, lage maandlasten. Het boek “wie durft, maakt keuzes” laat me nadenken, laat me stappen zetten, ook al zijn deze klein en het is goed om over mijn droom, mijn toekomst na te denken. Het maakt me zelf verantwoordelijk voor mijn situatie waarin ik verkeer.

Review voorpublicatie boek 'Wie durft, kan kiezen!', door Maja Lentjes

Met genoegen heb ik de voorpublicatie van het boek “wie durft kan kiezen” gelezen. Deze publicatie trof mij op dezelfde manier als het vorige boek van Manon over vrouwelijke rolmodellen. Terwijl ik het las bedacht ik opnieuw bij elke zin dat het voor mij precies de spijker op de kop sloeg terwijl ik bij andere publicaties nogal eens mijn wenkbrauwen frons omdat ik mij toch niet helemaal aangesproken voel. De uit het leven gegrepen situatieschetsen waren voor mij zo herkenbaar dat het voelde of dit speciaal voor mij geschreven was. Daarnaast is het door de gebruikte humor de informatie ook makkelijk aan te nemen.

Ik vond mijzelf altijd een redelijk moedig persoon die sterk genoeg was om door te gaan met het leven zoals ik die nu leef terwijl ik wist dat enige veranderingen toch wel op hun plaats zijn. Nu zie ik in met een gezonde dosis zelfspot dat ik toch eigenlijk een bang persoon ben. Ook op mij heeft de angst voor verandering een verlammende uitwerking. Misschien door dit alleen al toe te kunnen geven zet dit boek mij aan om eindelijk eens in beweging te komen. Met de inzichten van dit boek zie ik nu voor mij welke voorzichtige kleine stappen ik in mijn leven kan zetten om een nieuwe weg in te slaan. Het helpt mij ook om door te gaan bij een tegenslag want het gaat juist om de ervaring die mij verder op weg helpt. Ik kan iedereen die de wil heeft om te veranderen en de moed heeft om zijne igen angsten onder ogen te komen dit boek aanraden.